Kako kreirati signup formu za newsletter koja bolesno konvetuje

Marketing putem email-a je živ i zdrav u 2020. Iako neki govore suprotno, statistika pokazuje da je email marketing još uviek jedna od najisplatljivijih strategija digitalnog marketinga za interakciju sa svojom publikom i povećanje konverzije.

Na osnovu izveštaja DMA-e, moć email-a je nesporna jer je ROI (povrat na uložena sredstva) porastao sa 48 dolara na 55 dolara za svaki potrošeni dolar. Imajući to na umu, svako ko prodaje bilo šta na internetu bi trebalo da otkrije nove, još efektnije načine kako to da iskoristi. 

Međutim, da biste uživali u prednostima email marketinga, prvo vam treba mailing lista tj. ljudi koji hoće da čitaju te emailove. Tu dolazi forma za signup. 

Kao što znate, publici možete pružiti način da se pretplate na vaš newsletter odmah na početnoj stranici vašeg sajta. Ali šta ako vam kažem da toga ima više?

U ovoj lekciji ću vam pokazati kako da napravite najbolju moguću prijavu na newletter, od copy-a (teksta) i dizajna do pravog oblika i vrednosti. Ali pre nego što to učinimo, pogledajmo neke važne detalje.

Definisanje prijave na newsletter

Kada govorimo o prijavi na newsletter, mislimo na postupak putem kojeg posetioci biraju da primaju sadržaj i korisne informacije od biznisa putem email-a.

Koristeći formu za prijavu na newsletter, posetioci mogu uneti svoje lične podatke i email adresu i pretplatiti se 

Prijava na newsletter je osnovna komponenta svake uspešne email marketing kampanje.

Pretplatnici (subscriberi): Zašto su nam potrebni?

Promovisanje vašeg biznisa kroz različite kanale pomoći će vam da povećate vidljivost vaše prodavnice. Međutim, plaćeni oglasi na društvenim medijima privlačiće pažnju samo na ograničeno vreme.

Ono što vam je potrebno da osigurate dugoročan rast vašeg poslovanja je negovana publika koja od vas prima koristan sadržaj i preduzima razne akcije tokom celog puta od posetioca do kupca ali i nakon toga. Pogledajmo neke od prednosti izrade vaše email liste.

1) Proširite svoju ciljnu publiku

Svaki biznis ima jedinstvenu bazu korisnika. Ako već imate razrađen posao, onda znate da je prepoznavanje i širenje vaše ciljne publike potrebno da biste prešli na sledeći nivo.

Za novije biznise, u početku može biti veoma teško da proširite ciljnu publiku. Tu dolazi prijavljivanje za newsletter kako bi se olakšale stvari.

Omogućavanje posetiocima da se prijave na newsletter pomoći će vam da bolje razumete svoju ciljnu publiku i da identifikujete prave strategije i tehnike za širenje biznisa.

Dobijanje više pretplatnika (ne znam za bolju reč na srpskom) i pomaganje tim istim pretplatnicima s pravim sadržajem može biti vaše tajno oružje za jačanje interakcije i ubrzani rast prihoda. 

Dakle, da biste postigli ove ciljeve, morate iskoristiti sve snage za prijavu na newsletter i dobiti što više pretplatnika na vašem sajtu. 

Takođe, imajte na umu da na početku neće svaki vaš pretplatnik biti podjednako zainteresovan za vaše proizvode. Ipak, ako im pomažete sa pravim sadržajem, pokazaćete im korist ukoliko kupe one što nudite i dovešćete ih korak bliže konverziji.

2) Izgradite odnose sa potencijalnim kupcima.

Dobijanje jednokratnih kupaca pomoći će vam da brzo rastete, ali da biste otišli daleko, potrebni su vam odani kupci koji će se ponovo i ponovo vraćati kod vas.

Ali to se ne može dogoditi preko noći. 

Ako osobu koja surfuje netom pretvorite u pretplatnika na newsletter, mislite na to kao na prvi korak kako biste ih pretvorili u kupca.

Nakon što se pridruže vašoj listi, možete započeti izgradnju odnosa, slanjem kampanja putem emaila koje će ih spojiti s vašim brendom i pokazati korist ukoliko kupuju od vas.

Što ih više ciljate sa individualnim sadržajem za njihove konkretne potrebe, lakše ćete negovati taj odnos.

Zašto vam treba efektivna forma?

Sjajna mailing lista je ključna je za uspešno negovanje i pretvaranje pretplatnike u verne kupce. Efektivna forma za prijavu na newsletter omogućiće vam da kreirate i proširite svoju mailng listu na najisplatljiviji način.

Međutim, da biste stigli od lead generation to world domination, morate imati efektivnu formu za prijavu. Zašto? Zato što će sjajna forma za prijavu na newsletter s ponudom ili poklonom povećati broj vaših pretplatnika i omogućiti vam prikupljanje vrednih podataka.

Na primer, forma će vam omogućiti da segmentirate svoje pretplatnike na osnovu njihove demografije, pomažući vam da šaljete ciljanije - a samim tim i efikasnije - poruke.

Evo primera kako je to Converse uradio:

Uključivanjem pravih polja za unos upoznaćete svoju publiku, što će olakšati stvaranje pravog sadržaja pružanjem uvida u njihove sklonosti i interese. Bolje ciljanje publike s prilagođenim sadržajem gura ih korak dalje u vaš marketinški tok.

Jednostavne i lake za izradu, forme za prijavu na newsletter su najbolji prijatelji marketera u poboljšanju biznisa.

Pre nego što pređemo na deo za izradu forme, pogledajmo najbolje tipove koje možete koristiti.

5 vrsta formi za prijavu na newsletter

Za efikasnu formu za prijavu na newsletter morate odabrati najbolji tip za vaš biznis, prilagoditi je i prikazati na svojoj početnoj stranici.

Ako već koristite alat za pravljenje formi, verovatno ste upoznati sa nekim od najpopularnijih formi koje postoje - ali pogledajmo zajedno:

1) Modalna pop-up forma 

Modalna pop-up forma jedan je od najčešćih oblika za prijavu na newsletter koji koristi većina online biznisa. 

Pop-up forme su odlične u privlačenju pažnje posetioca.

Evo dobrog primera kompanije Olive, britanskog modnog brenda, koji se pojavi po dolasku na početnu stranicu brenda:

2) “Inline” forma za prijavljivanje 

Inline forme su diskretnije od modalnih pop-up formi, jer su ugrađeni u vašu stranicu sa ostatkom vašeg sadržaja.

Iako se “Inline” forme najčešće koriste u postovima na blogu kako biste umanjili ometanja, možete ih koristiti i kao deo strategije za prijavljivanja na newslleter.

Diskretnije, linijske forme sa sjajnim ponudama mogu vam pomoći da privučete pažnju posetilaca bez da ih mnogo ometa.

Evo jedan primer od Skullcandy-a:

3) Plutajući bar

Plutajući bar je još diskretnije rešenje od njegovog rođaka, linijske forme. Plutajući bar je tanka horizontalna traka na vrhu ekrana koju mnogi znaju kao "hello bar".

Iako je diskretan, plutajući bar će vam pomoći da uhvatite svoje posetioce u trenutku kada slete na vašu početnu stranicu. Iskoristite tu priliku da ih ubedite da se prijave, sa dobrim copy-em koji jasno pokazuje vrednost vašeg newslettera.

Evo primera sa Buffer-a:

4) Plutajuća forma 

Plutajuća forma je slična modalnoj pop-up formi. Međutim, ovaj oblik ima tajno oružje za pretvaranje većeg broja posetilaca u pretplatnike.

Plutajuće forme su lepljive - to znači da će se zadržati ili pratiti posetioca dok se kreće prema gore ili dole po vašoj početnoj stranici.

Evo primera sa Luna Bazaara koji sadrži neodoljivu ponudu za prijavu:

5) Full-page newsletter forma

I poslednje, ali ne najmanje bitno, imamo formu preko cele stranice. U poređenju sa ostalim tipovima formi, ova pokriva celu stranicu - što smanjuje mogućnost da je neko previdi.

Forme na celoj stranici nemoguće je ignorisati, što ih čini odličnom taktikom za privlačenje pažnje posetilaca.

Evo primera prodavnice Shop Monarch:

Kako napraviti formu koja bolesno konvertuje

Privlačenje pažnje posetilaca pravom formom nije dovoljno da ih pretvorite u pretplatnike.

Da biste to učinili, evo elemenata koje morate imati na umu kako biste kreirali top formu:

1) Jednostavan copy 

Kao što je Leonardo da Vinci jednom rekao: "Jednostavnost je krajnja sofisticiranost."

Kao marketer možda ćete pomisliti da jednostavnost ne bi mogla biti efikasna, ali trendovi dizajna pokazuju da jednostavni koncepti konvertuju mnogo bolje od složenih.

Prema Harvard Business Review-u, 86% potrošača je češće kupovalo od brendova koji su poštovali pravilo jednostavnosti u svim aspektima svojih marketinških stategija.

Imajući to u vidu, možete videti da potrošači žele da brendovi budu jasni i iskreni. Postojanje jasne poruke tokom prijave će minimizirati odjave i povećati prijave.

Jednostavan copy pomoći će vašim posetiocima da zaista čuju i razumeju vašu poruku. Štaviše, uzimajući u obzir kratko vreme pažnje potrošača, vaš copy treba da bude dovoljno dugačak da ubedi vaše potencijalne da se prijave.

Snaga efikasne kombinacije kvaliteta i količine kopija na formi je nesporna.

Prema Craziegg-ovom A/B testu za dve verzije kopija za newsletter formu, verzija sa manje teksta, koja je samim tim i jednostavnija, imala je bolje rezultate.

High Beaty je primer jednostavnog i elegantnog načina za prijavu na newsletter.

Koristeći prijatnu kombinaciju boja koja se poklapa sa bojama brenda, High Beauty uspeva da istakne prednosti priključivanja njihovom newsletteru jednom kratkom, ali značajnom rečenicom - sa odličnom igrom reči.

 

Takođe je vredno spomenuti - ovaj brend voli da koristi zabavne igre reči da zabavi svoje posetioce. U ovom slučaju, korišćenje one u naslovu poboljšava formu za registraciju čineći je razigranom, zanimljivom i zabavnom, a istovremeno pojačava njihov karakter kao brenda.

2) Podesite potvrdu za email 

Kada posetioci ostave email adresu, očekuju neku vrstu potvrde da je prijava uspela.

Potvrda njihove pretplate doprineće pozitivnom iskustvu s vašim brendom.

Međutim, koliko god je vaša potvrdna poruka top, neki pretplatnici neće potrošiti svoju ograničenu pažnju na čitanje, požurujući da je zatvore. To može dovesti do nepotvrđene adrese i nepovezanih pretplatnika.

Umesto toga, provedite vaše pretplatnike kroz ceo postupak.

Prednost konfirmacionog emaila nije samo u tome da osigurate da će pretplatnici dobijati vaše buduće tekstove. Dobro dizajnirana potvrda služi kao pozitivan prvi utisak pre nego što stigne vaš budući sadržaj.

Da biste postavili potvrdni i email dobrodošlice, iskoristite mogućnosti platformi za email marketing koje će vam ponuditi sve što vam je neophodno.

Međutim, izbor prave platforme za vaše poslovanje može biti izazov. Razmislite o testiranju različitih besplatnih servisa za email marketing pre nego što odlučite koja je za vas najbolja.

Ja koristim Shopify na ovom sajtu ali i na svim mojim prodavnicama, i svuda koristim aplikaciju koja se zove Klaviyo, i do sada je odlično radila. Sve preporuke ukoliko imate Shopify. 

Kako je to uradio Wendell August Forge:

Poruke za potvrdu moraju biti jednostavne. Nešto poput ovoga što vidite na slici iznad pokazaće vašim pretplatnicima da je njihov proces prijave bio uspešan i poslužiće kao prvi korak ka njihovom uvođenju u zajednicu vašeg brenda.

Štaviše, poruke o potvrdi su sjajan način da ih podsetite da potvrde svoju adresu pre nego što dobiju vaš newsletter.

Zooplus je kreirao veoma lep email za potvrdu.

Iskoristili su priliku da požele dobrodošlicu, pokažu kako korisnici da potvrde email adresu i ispisali nekoliko osnovnih informacija. 

Iako su poruke za konfirmaciju obično kratke, uključujući link do vaše stranice i nagrađivanje pretplatnika posebnom ponudom pruža mogućnost da se povežete sa svojom publikom u trenutku kada se prijave.

Imajte na umu da ako napravite poruku za potvrdu poput ove, ona bi trebala biti što je moguće informativnija. Dajte svojim "slučajnim pretplatnicima" jasan način da se odjave.

3) Napravite dobar dizajn 

Kao što smo rekli, čak i najjednostavnije forme mogu učiniti trik i efikasno vam pomoći da proširite mailing listu.

Međutim, jednostavno ne mora da znači običnu belu pozadinu sa crno-belim pozivom na akciju. Da biste stvorili najbolju formu za prijavu na newsletter, trebate smisliti dizajn forme koji je intrigantan i nezaboravan.

Vaši vizuelni elementi, kombinacije boja i vaš copy su kritični. Kombinujte ove elemente, imajući na umu jednostavnost, i napravite top formu kako biste uvećali listu.

Prema izveštaju Nielsen Norman Group-e, posetiocima je potrebno samo 10 sekundi da formiraju mišljenje kada slete na vašu početnu stranicu.

Dakle, kreiranje formi za prijavu na newsletter koja će im pokazati pravu vrednost, privući njihovu pažnju i podstaći ih da se pridruže trebalo bi se dogoditi za samo nekoliko sekundi.

Osmotics je brend prodaje visokokvalitetne prozvode za negu kože. Da bi se njihovi posetioci pretplatili, brend je kreirao efikasnu formu za prijavu na newsletter kojoj je teško odoleti.

Koristeći prelepe slike svojih proizvoda i prijatne tonove u boji, brend ima top dizajn gde su svi elementi u savršenoj ravnoteži.

Osmotics pruža iskustvo od boja i vizuala do neodoljivog poklona i prvog popusta, a pritom pruža zaista autentično iskustvo za kupca.

4) Neka vaši pozivi na akciju (CTA) budu istaknuti.

Vaši CTA-ovi su najvažniji elementi na koje morate obratiti pažnju kada kreirate prijavu na nesletter.

CTA je dugme kojim pozivate posetioca da preduzme neku akciju. 

Jasan CTA koja se može lako uočiti s pravom porukom pružiće poverenje potencijalnim pretplatnicima na newsletter.

Ali kada je reč o pravljenju CTA dugmeta, postoji niz grešaka koje mogu umanjiti efektivnost vaše forme za prijavu. Na primer, biranje pogrešnih elemenata jedna je od početničkih grešaka u kreiranju forme za newsletter.

Ako želite da se posetioci prijavite na newsletter, potrebni su vam atraktivni CTA koji će ubediti posetioca da se pretplati.

Koristite dobar copy

Kada marketari stvaraju forme za prijavu na newsletter, ponekad troše više vremena na dizajn i vizualne elemente - zanemarujući copy CTA.

Ako možete da napišete ubedljivu poruku putem kratkog CTA, povećaćete konverzije.

Dobar CTA copy pokazuje jasnu korist prijavljivanja i to od trenutka čim se posetioci nađu na vašoj početnoj stranici.

Umesto da koriste klasičan copy za CTA, poput Submit“ ili „Join now“, Spoon Graphics se odlučio za copy koji koristi direktan i običan jezik.

Ali to nije jedino što ga čini savršenim CTA dugmetom. Savršeno dopunjava i copy forme i vizuelni dizajn, stvarajući atraktivnu formu za prijavu koja će povećati konverzije.

Davanjem prilike posetiocima da osvoje razne nagrade dosta utiče na rezultate.

Koristite prave boje

Dok Spoon Graphics ima odličnu formu za prijavu na newsletter, jedno poboljšanje moglo je biti i u boji njihovog CTA okvira.

Kao što možete videti u gornjem primeru, izbor sličnih boja umanjiće kontrast - smanjujući tako čitljivost vašeg CTA. Frustrirani ili nezainteresovani posetilac zatvoriće vaš obrazac za prijavu i otići će se bez prijavljivanja.

Da bi ga kliknuli, vaš CTA okvir mora se isticati što je više moguće. Ali kako pronaći najbolje boje da to postignete? Postoje li određene kombinacije koje bi trebalo uzeti u obzir?

Najvažnije je iskoristiti prednost belog prostora. Zatim koristite razumevanje psihologije boja da biste odredili koje su boje najbolje za vas. Istraživanje je pokazalo da će neke boje, poput crvene, zelene i plave, povećati vidljivost CTA od drugih.

Pažljivo birajte svoje CTA boje. Ako se želite istaknuti, pronađite boje koje će raditi u skladu sa vašim brendom i pojačajte CTA vidljivost.

Old Spice koristi jarko crveni CTA okvir ispod polja za unos.

Koristeći beli prostor, brend je uspeo da svoje dugme pretvori u snažan magnet za pažnju.

Odabir pravih boja za vaš CTA je od ogromne važnosti za svaku sign up formu.

Pre nego što pustite formu da bude live, na trenutak pogledajte da li su CTA dovoljno atraktivni i zanimljivi da privuku vašu pažnju. 

Ako ne rade na vama, verovatno neće raditi ni na vašim potencijalnim pretplatnicima.

5) Ponudite vrednu nagradu.

Videli smo da formama treba fenomenalan dizajn da bi ubedile publiku da se konvertujuju. Ali lep dizajn i upečatljiv copy nisu jedini način za uspeh.

Potencijalni pretplatnici na newsletter moraju da vide koliko ih cenite.

Posebno za ecommerce prodavnice, najbolji način da povećate broj pretplatnika na newsletter je putem neodoljivih kupona i poklona.

Popusti su izuzetno popularni za kupce koji prvi put dolaze jer se često prijavljuju samo kako bi iskoristili vašu ponudu od 15% popusta na primer.

Uostalom, studije pokazuju da se 80% potrošača oseća ohrabrenim da kupuju u novoj prodavnici ukoliko pronađu sjajnu ponudu ili popust.

Da biste iskoristili ovo, trebalo bi da koristite naslov da biste taj popust napravili što upečatljivijim. Imajte na umu da kako biste smanjili odjave pretplatnika morate često da im nudite veoma privlačne ponude. 

Vendell August Forge ima sjajan primer forme za prijavu na newsletter koji odmah privlači pažnju.

Jedan od najefektivnijih elemenata je upečatljiv copy koji podstiče nove posetioce da iskoriste neverovatnu ponudu za prijavu kako bi uštedeli novac.

Štaviše, stvaranjem straha da će ponuda da nestane, brend ne samo što nagovara svoje posetioce da se pridruže - već takođe šalje poruku da brend vredi njihovog vremena i novca.

Upotreba smislenih ponuda za prijavu i promocija poklona putem vaših formi za prijavu na newsletter pomoći će vašim posetiocima da shvate vrednost vašeg online biznisa.

Dakle, sledeći put kada hoćete da povećate broj svojih pretplatnika, dajte im neodoljivu nagradu i videćete da će broj prijava samo da raste.

6) Stavite optimalan broj polja

Prikupljanje dragocenih informacija o vašim novim pretplatnicima je neophodno za one koji žele da šalju korisne sadržaje i poboljšaju marketing rezultate.

Ali da biste kreirali forme za prijavljivanje na newsletter sa visokim konverzijama, morate da pronađete zlatni racio polja za unos.

Previše polja će pretvoriti vašu formu u složen, dugotrajan proces kroz koji niko ne želi da prođe za 10% ili 15% popusta.

Dodajte samo polja koja su neophodna za prikupljanje e-maila i osnovnih informacija.

Dobijanje njihovog imena i pola odličan je način da započnete sa segmentacijom i personalizujete svoje kampanje. Prema statističkim podacima za email marketinga, personalizacija sadržaja će vam dati 29% više otvorenih email-ova koje će dovesti do veće interakcije, zadovoljnih pretplatnika i samim tim većih profita.

Ako smatrate da vam treba više od toga, uvek možete poslati pretplatnicima novi email gde im tražite dodatne informacije.

Evo primera od Clarksa koji traži rođendan svojih pretplatnika:

Evo još jednog primera of Bohemian Traders-a.

Kreiranje kratkih formi koji zahtevaju minimalan angažman može efikasno da poveća procenat konverzija.

“Boemski trgovci” u ovom slučaju imaju sjajnu plutajuću formu na svojoj početnoj stranici koja uključuje samo najpotrebnija polja.

Iako forma sadrži samo polje za ime, imajte na umu da ako želite da dodate polje i za prezime, trebalo bi da ih poravnate horizontalno kako bi forma izgledala kraće i manje zastrašujuće.

7) Koristite social proof

Kada je reč o isprobavanju novih stvari, potrošači će uvek pokušavati da saznaju što više o tuđim iskustvima. Ljudi se uveliko oslanjaju na mišljenje drugih da bi utvrdili da li nešto vredi njihovog vremena.

To predstavlja ono što nazivamo društvenim dokazom (ne znam ni ovo kako da prevedem) ili u originalu social proof, psihološkim i socijalnim fenomenom u kojem ljudi pretpostavljaju da su postupci drugih tačni u određenoj situaciji.

Kao marketar možda ste iskoristili social proof da biste povećali kredibilitet svoje prodavnice kroz ocene kupaca, zvezdice ili testemonijale.

Ali, šta ako vam kažem da social proof možete koristiti i na formi za prijavu na newsletter.

Korištenje social proof-a kao dela vaše forme za prijavu pokazaće vašim potencijalnim kupcima da ste legitiman i pouzdan biznis.

Jedino što treba da dodate kao social proof u svoju formu jeste testemoniajal ili broj zadovoljnih kupaca.

Posebno za ecommerce biznise, pozitivna recenzija kupca pomoći će potencijalnim pretplatnicima da shvate vrednost vaših proizvoda i natera ih da se pridruže vašoj listi.

Primer kako je to uradio Proactiv:

Kao vizuelna bića, kupci moraju da vide trenutnu korist. Dodavanjem vizuelnog dokaza, oni unose oblik i povećavaju broj pretplatnika stvarajući percepciju: ”Ovo biste mogli biti baš vi”.

Promovišite formu za prijavu na newsletter

Potrebno je samo da prikažete formu na svojoj početnoj stranici ili stranici proizvoda kako biste posetiocima omogućili da se prijave. Ali da biste napravili korak dalje, takođe možete da iskoristite moć društvenih mreža da povećate broj svojih pretplatnika.

Iskoristite svoj Facebook profil za promociju newslettera i pretvorite svoje pratioce na društvenim mrežama u svoje pretplatnike.

Evo kako Moonpie to radi:

Dodavanje dodatne kartice za prijavu na newsletter na vašem profilu na društvenim mrežama pomoći će da što više posetioca klikne na njega.

Kada to uradite, proverite da li ste povezali karticu sa formom kako ne bi ta kartica ostala nepovezana. Dešavalo mi se ovo, pa vam zato i kažem...

Aplikacije za Shopify

Izvinjavam se svima koji ne koriste Shopify, ali sve što vam pišem, pišem vam direktno iz iskustva. 

Što se tiče aplikacaja za Shopify koje vam mogu pomoći, preporučujem dve koje sam koristio. 

Klaviyo i Privy. Klaviyo je primarno aplikacija za email marketing, i super je što imaju formu za prijavu za newsletter jer vam sve sve automatski povezano. 

Za Privy ima malo više podešavanja, ali ništa strašno. Po meni je Privy čak i bolja opcija jer Klaviyo ponekad hoće da baguje, i sporo mu se učitava Pop Up. 

Mislim da možete da probate oba besplatno, pa sami procenite šta vam se više sviđa.

Da zaključimo

Ako želite da napravite najbolju formu sa najboljim konverzijama, morate da razumete najbolje prakse.

Savršena forma počinje sa jednostavnošću, odličnom kombinacijom boja i još boljim kopijem. Obratite pažnju na detalje i napravite formu da privučete pažnju i da podstaknete pretplatu bez razmišljanja.

Nagraditi svoje pretplatnike dobrom ponudom i koristite social proof.

Ako već niste napravili formu za prijavu, pogledajte ove korake i primere, postavite svoje ciljeve i imaćete formu koji će stvoriti dobar prvi utisak ali i dobro konvertovati.

P.S. Kliknite na ovaj link i pogledajte više informacija o Ecommerce/Dropshipping MASTER Kursu!